Nutriční hodnota

5. říjen 2008 | 21.50 |
blog › 
Jídlo › 
Nutriční hodnota

Než začneme rozebírat, kterak v přírodě k jídlu přijíti, je třeba zmínit se o jeho nutriční (=výživné) hodnotě. Nejspíš víte, že různé osoby mají různou spotřebu energie: více energie spotřebovávají muži než ženy, protože mají méně efektivní metabolismus a menší izolační vrstvu tuku, mladší lidé než starší, částečně proto, že jsou aktïvnější, částečně proto, že v dospělosti se metabolismus zpomaluje, a samozřejmě fyzicky aktivnější než ti, kteří nedělají nic.

Denní spotřeba energie v kJ (žena/muž)
18-35 let 36-55 let nad 55 let
Nečinnost 8 300 / 10 500 8 100 / 10 100 6 800 / 8 900
Aktivní 8 900 / 12 600 8 800 / 12 000 7 300 / 9 400
Velmi aktivní 10 500 / 14 700 10 500 / 14 300 -

Také jednotlivé pokrmy se co do obsahu využitelné energie značně liší. Pro příklad:

Voda Ananas Brambory Šunka Chléb Sýr 45% Čokoláda Chipsy
kJ/100 g 0 176 310 400 1 100 1 600 2 140 2 300

Energii získáváme ze tří zdrojů, ideálně v tomto poměru:

  • 40% z uhlohydrátů (cukrů) - chléb, brambory, rýže, těstoviny, ovoce
  • 30% z lipidů (tuků) - kvalitní oleje: olivový, řepkový; v menší míře živočišné tuky - máslo, sádlo, tuk v mase a rybách, těch si můžete dopřát více než např. vepřového; a z mléčných výrobků
  • 30% z proteinů (bílkovin) - z masa a ryb, luštěnin (fazole, čočka, hrách, sója) a mléčných výrobků (mléko, jogurt, tvaroh, sýr, smetana, kefír, kyška, račte si vybrat)

Pro výrobu energie tělo využívá přednostně cukry, bílkoviny a tuky pak jako stavební látky a přebytky energie z kteréhokoli zdroje ukládá do zásoby. Kromě toho tělo potřebuje vitaminy a minerály, z těch sice žádnou energii nezíská, ale jsou nezbytné pro různé procesy v těle a jejich nedostatek způsobuje vážné zdravotní potíže, a také dostatek vlákniny kvůli správnému trávení.

Tolik teorie. Jak tyhle poznatky prakticky využijete?

  1. Vaše strava MUSÍ být pestrá. Jestliže jste uvízli např. na území zamořeném králíky a oběd vám skoro sám skáče do hrnce, nepodlehněte pokušení živit se výhradně z jednoho zdroje potravy. Právě např. králičí maso neobsahuje některé minerály a vitaminy, ty vám naopak odebírá a jsou známy případy, kdy se lovci králičím masem ujedli k smrti.
  2. Zachovejte si zdroje potravy. Další důvod pro pestrý jídelníček. Zvláště pokud budete nuceni pobývat v dané oblasti delší dobu, může se stát, že nadměrným využíváním zdroj obživy zničíte. Příklad: vyhubíte v dané oblasti určitý druh zvěře. Tím byste ale nejvíce uškodili sami sobě. Koneckonců - ani v nouzové situaci nemůžete začít ignorovat všechny ekologické principy.
  3. Zvažte poměr vydané a přijaté energie. Jinými slovy, jestli se vám vyplatí spotřebovat spoustu energie např. na pronásledování zvířete, co z něj budete mít ani ne sousto masa, nebo na sběr nějaké řídce se vyskytující rostliny, ze které pak získáte sotva polovinu z množství energie, kterou jste na sběr vydali.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1 (1x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Nutriční hodnota dfzhdthztjzdtzt 27. 01. 2010 - 09:28
RE(2x): Nutriční hodnota 1 z těch, co přežili 27. 01. 2010 - 16:04
RE: Nutriční hodnota bacilhobacil 07. 03. 2010 - 20:03