Než začneme rozebírat, kterak v přírodě k jídlu přijíti, je třeba zmínit se o jeho nutriční (=výživné) hodnotě. Nejspíš víte, že různé osoby mají různou spotřebu energie: více energie spotřebovávají muži než ženy, protože mají méně efektivní metabolismus a menší izolační vrstvu tuku, mladší lidé než starší, částečně proto, že jsou aktïvnější, částečně proto, že v dospělosti se metabolismus zpomaluje, a samozřejmě fyzicky aktivnější než ti, kteří nedělají nic.
18-35 let | 36-55 let | nad 55 let | |
Nečinnost | 8 300 / 10 500 | 8 100 / 10 100 | 6 800 / 8 900 |
Aktivní | 8 900 / 12 600 | 8 800 / 12 000 | 7 300 / 9 400 |
Velmi aktivní | 10 500 / 14 700 | 10 500 / 14 300 | - |
Také jednotlivé pokrmy se co do obsahu využitelné energie značně liší. Pro příklad:
Voda | Ananas | Brambory | Šunka | Chléb | Sýr 45% | Čokoláda | Chipsy | |
kJ/100 g | 0 | 176 | 310 | 400 | 1 100 | 1 600 | 2 140 | 2 300 |
Energii získáváme ze tří zdrojů, ideálně v tomto poměru:
Pro výrobu energie tělo využívá přednostně cukry, bílkoviny a tuky pak jako stavební látky a přebytky energie z kteréhokoli zdroje ukládá do zásoby. Kromě toho tělo potřebuje vitaminy a minerály, z těch sice žádnou energii nezíská, ale jsou nezbytné pro různé procesy v těle a jejich nedostatek způsobuje vážné zdravotní potíže, a také dostatek vlákniny kvůli správnému trávení.
Tolik teorie. Jak tyhle poznatky prakticky využijete?
RE: Nutriční hodnota | dfzhdthztjzdtzt | 27. 01. 2010 - 09:28 |
![]() |
1 z těch, co přežili | 27. 01. 2010 - 16:04 |
RE: Nutriční hodnota | bacilhobacil | 07. 03. 2010 - 20:03 |